juhlapiiras-normal.jpg

Ohje on otettu Leila Lindholmin kirjasta "Pala kakkua -ja paljon muuta". Ihastuin tässä piiraassa täytteeseen, josta tulee ihanan kiinteä. Ei tarvitse odottaa pitkään täytteen hyytymistä, vaikka käyttää pakastemarjoja. Mantelimassaa ei kannata pelätä, mantelin maku ei ole kovin voimakas. Tein piiraan Teema-sarjan pitkän malliseen vuokaan, myös tavallinen piirakkavuoka käy hyvin, mutta luulen että hieman pienempi pohjataikina riittää.

Pohja:
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
1 luomukananmuna
0,5 rkl kylmää vettä

Nypi kuutioitu voi jauhojen ja tomusokerin kanssa rakeiseksi seokseksi. Lisää muna ja vesi ja sekoita sen verran että muodostuu taikina. Kiedo muovikelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Juhlaseos:
3 luomukananmunaa
2 d maito- tai kermarahkaa
1 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
100 g mantelimassaa
3 dl erilaisia marjoja
Kourallinen mantelilastuja
(koristele marjoilla, tomusokerilla jne.)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kaaviloi levännyt taikina levyksi ja vuoraa sillä piirasvuoka. Vatkaa kaikki seoksen ainekset ja raasta sekaan mantelimassa. (karkein terä riittää) Levitä seos piirakkapohjalle, lisää marjat ja ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä uunissa 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kullankeltaisen värin. (koristele)