kuva%20%281%29-normal.jpg

Olen joskus ottanut jostan yön yli kohotettavien sämpylöiden ohjeen ja kiinnosti, voiko pullat tehdä samalla tavalla. Joitain vinkkejä  netistä löytyi, mutta ei ihan tarkkaa ohjetta. Kokeilin tätä ensin yön yli kohottamalla ja toisen kerran niin että tein aamulla ennen töihin lähtöä taikinan jääkaappiin ja leivoin töistä tullesta.

Eli idea on että pullataikina tehdään samoilla aineilla ja mittasuhteilla kuin normaalisti, mutta hieman eri järjestyksessä.

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 muna
1,5 dl sokeria (lisään itse usein taikinaan myös 1 tl vaniljasokeria)
1,5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
12-13 dl vehnäjauhoja (+ leipomiseen)
150 g voita

Lämmitä maitoa hieman mikrossa. Maito ei saa olla jääkaappikylmää, mutta ei myöskään kädenlämpöistä. Viileä maito on paras. Lämmitä myös voita hieman pehmeäksi, mutta ei ihan lämpimäksi. Murenna ja liota hiiva hyvin maitoon (isossa kulhossa). Vatkaa sekaan muna, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja ensin vispilällä sekoittaen ja kun seos alkaa olla jähmeää, alusta käsin taikina kimmoisaksi. Lisää toiseksi viimeisenä voi ja alusta taikina hyvin. (taikina saa olla mieluummin löysää kuin ihan kiinteää, löysästä taikinasta tulee mehevät pullat) Lisää vielä ihan viimeiseksi suola hyvin ripotellen sekaan ja alusta niin että sekoittuu kunnolla. Peitä kulho tuorekelmulla ja siirrä jääkaappiin kohoamaan yön yli. Itselläni kohostusaika oli ensimmäisellä kerralla 9 tuntia, toisella kerralla 10 tuntia. (*myöhemmin testasin myös 5-6 tunnilla, ja hyvin rittää)

Voit nostaa kulhon huoneenlämpöön ja alkaa saman tien leipomaan. Taikina kohoaa kyllä hyvin mutta tuntuu hyvin jähmeältä koska on kylmää. Jos on aikaa, voit myös antaa olla kulhon huoneenlmämmössä n. 20 min. mikä helpoittaa taikinan käsittelyä, mutta ei ole välttämätöntä. Leivo taikinasta korvapuusteja tai voisilmäpullia ja kohota n. 30 minuuttia. Näin iso taikina kannattaa laittaa puoliksi ja leipoa ensin puolesta taikinasta pari peltiä, ja vartin päästä leipoa se toinen puolikas, näin ei viimeisille pullille tule liian pitkää kohotusaikaa.

Tämä on tosi kätevä tapa, jos haluaa puolittaa leipomisaikaa, normaalisti pullan leipomiseen joutuu varaamaan aikaa vähintään pari tuntia. Yön yli kohonnut taikina on heti leivottavissa ja täytyy sanoa että pullista tuli kyllä todella kuohkeita.