Nämä olivat elämäni ensimmäiset patongit, ja onnistuivatkin todella hyvin. Hyvien patonkien salaisuus taitaa olla se, että malttaa kohottaa riittävän pitkään. Leivoin nämä pelkästä vehnästä, mutta ihan hyvin voi tehdä rouheisia tai täysjyväversioita korvaamalla osan jauhoista hiutaleilla tai sämpyläjauhoilla.

4 kpl

4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl sokeria
1,5 tl suolaa
n. 9 dl vehnajauhoja
6 rkl öljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Huom. nosta hiiva ainakin tuntia ennen huoneenlämpöön, jotta se ei viilennä nestettä ja taikina lähtee kohoamaan. Lisää joukkoon sokeri, suola, öljy ja osa jauhoista. Alusta taikina käsin, lisää jauhoja sen verran että taikinasta tulee pehmeä pallo.  Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonnutta taikinaa vähän jauhotetulla alustalla ja jaa neljään osaan. Kaulitse kaulimella jokainen osa soikeaksi levyksi,jonka pituus on n, 40 cm. Rullaa taikinalevy rullaksi ja laita rullat kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa pintaan syviä viiltoja ja kohota patongit hyvin, n. 45-50 minuuttia ja paista 225 asteessa 12-14 minuuttia. Jos haluat rapean pinnan, suihkuta sumuttimella vettä leipien päälle ennen paistoa.