Olen aivan ihastunut Siiskosen perheleipomon Rinkelisämpylöihin, joita saa valitettavasti vain Etelä-Savosta. Ystäväperheemme toi niitä tuliaisina Savonlinnasta (kiitos vaan :) ja sain inspiraation leipoa samantyyppisiä. Ihan vastaavia näistä ei tullut, rinkelit ovat lähinnä solmuja, eikä kauraakaan löytynyt kuin kahdessa muodossa. Ihan päteviä sämpylöitä kuitenkin.

18 kpl

5 dl maitoa (tai vettä ja maitojauhetta)
1 pss kuivahiivaa
0,5 rkl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl kauraleiseitä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sämpyläjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruokaöljyä

Sekoita hiiva pariin desiin jauhoja. Lämmitä neste 42 asteiseksi ja vatkaa siihen jauhot joissa hiiva, sokeri ja suola. Lisää kauraleseet ja hiutaleet. Lisää jauhot pikkuhiljaa ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää loppuvaiheessa myös öljy. Taikina saa mielestäni olla aavistuksen löysää. Kohota taikina leivinliinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia. Itse laitan taikinakulhon vatiin jossa lämmintä vettä.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Puolita taikina ja jaa puolikkaat yhteensä 18 osaan. Pyörittele taikinapaloista jauhotetulla alustalla pitkuloita ja tee näistä solmuja tai rinkuloita. Kohota sämpylät pellillä leivinliinan alla puolisen tuntia ja paista 225 asteessa 14 minuuttia. Voit myös suihkuttaa päälle vettä, jolloin kuoresta tulee rapea.