Näiden suolaisten piiraiden ohje löytyy Leivomme Anni Helenan kanssa-kirjasesta, jonka olen saanut joskus lapsena. Vaasan Myllyn julkaisemassa lapsille suunnatussa kirjasessa on Kristiina Louhen ihanat kuvat ja paljon kivoja leivonataohjeita. Kirja löytyi taas arkistosta muuton yhteydessä ja moni ohje on vielä kokeilematta.....

Tein ohjeesta puolikkaan, piiraita tuli 10 kappaletta. Lisäsin vähän mausteita ja jätin täytteestä jotain poiskin. Tosi hyviä, kannattaa kokeilla!

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1,5 dl maitoa
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa

Täyte:
100 g palvikinkkua tai nakkeja
1,5 dl juustoraastetta (emmental, kermajuusto...)
0,5 dl maitoa tai kermaa
1 muna
0,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 rkl ketsuppia
ripaus mustapippuria
0,25 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa

Voiteluun: munaa

Sekoita vehnäjauhot ja pehmeä voi käsin keskenään. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää suola. Lisää neste voi-jauho-seokseen ja alusta taikina tasaiseksi. Ota taikinasta 3/4 ja jaa se kymmeneen osaan. Leivo palat pyöreiksi palloiksi ja laita leivinpaperin päälle lämpimään paikkaan kohoamaan (laita päälle leivinliina). Leikkaa täytteen kinkku pieniksi kuutioiksi tai nakit ohuiksi viipaleiksi. Raasta juusto. Sekoita täytteen aineet keskenään.

Paina hyvin kohonneisiin pulliin jauhoihin kastetulla juomalasin pohjalla syvennys. Pistele syvennykset haarukalla. Voitele reunat munalla ja jaa täyte syvennyksiin. Pyörittele lopputaikinasta ohuita nauhoja ja laita jokaisen piirakan päälle kaksi nauhaa ristiin. Voitele nauhatkin munalla.

Paista piirakoita 225 asteessa 10-15 minuuttia ja tarjoa lämpimänä.

Nämä maistuivat erityisen hyvältä koko päivän ulkoilun ja lumitöiden jälkeen, kuuman kaakaon kera.