perjantai, 8. toukokuu 2015

Rapeat broileripihvit ja maissisalsa

1248605111_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tykättiin tästä ihan valtavasti, joten suosittelen! Ohjeen nappasin Hyvä Terveys Kevyt Kokki-lehdestä, jonka lainasin taas anopilta. Muuttelin vähän broilerin mausteita ja salsan koostumusta, lisäsin mm. valkosipulia. Ruoka sopii hyvin lapsillekin, mausteisen salsan tilalle voi laittaa lapsille esim. pastaa tai perunaa.

Oli huono päivä tänään, mutta niinhän se menee että "hyvä ruoka, parempi mieli".

4 maustamatonta broilerin fileepihviä
1 tl broilerimaustetta
1 currya
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl suolaa (jos käytät miedosti suolattuja pihvejä, jätä suola kokonaan pois ja vähennä broilerimausteen määrää ettei tule liian suolaista)
4 dl maissihiutaleita
1,5 dl kevytjuustoraastetta (puolet edamia ja puolet emmentalia)
 
Maissisalsa

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen paprika
1 rkl öljyä
1 rkl tomaattipyrettä
1 tlk tomaattimurskaa
200 g pakastemaissia
1 tl cajunmaustetta
1 tl chilijauhetta
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
ripaus mustapippuria 

Murskaa maissihiutaleet muovipussissa. Lisää juustoraaste ja mausteet. Nuiji boileripihvit lihanuijilla sopivan ohuiksi pihveiksi. Kääntele broilerit seoksessa ja laita pellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Ripottele loppu seos tasaisesti broilerien päälle. Paista pihvejä uunissa 200 asteessa kunnes ovat kypsiä ja saaneet väriä, 15-20 minuuttia pihvien paksuudesta riippuen.

Valmista sillä aikaa salsa. Silppua sipuli, valkosipuli ja paprika. Kuullota sipulit öljyssä pannulla ja lisää paprika. Kuullota hetken ja lisää tomaattipyre, kääntele hetken. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää maissi ja kuumenna kiehuvaksi.

Tarjoa broilerin ja maissisalsan kanssa raikasta salaattia. Meidän kesän suosikkisalaattiin tulee: salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa, fetaa ja kesäsipulia varsineen.

maanantai, 14. huhtikuu 2014

Mustikka-limetorttu

lime_mustikkakku-normal.jpg

Tämä torttu on helppo tehdä  ja säilyy kylmässä hyvin. Voi esim. tehdä edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin odottamaan. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,25 tl suolaa
120 g voita
2 rkl kylmää vettä
2 rkl tuoretta hienonnettua minttua (käytin 1 tl kuivattua, voi myös jättää pois)

Täyte:
1 prk kuohukermaa (2 dl)
1 prk ranskankermaa tai 150 g tuorejuustoa (maustamaton)
50 g valkosuklaata
1 limen kuori raastettuna + mehu puristettuna
2-4 rkl tomusokeria

Päälle:
5-6 dl mustikoita (myös pakastetut käy hyvin)
1,5 dl vettä
1,5 Multi-hyytelösokeria

Valmista ensin pohja. Mittaa kaikki ainekset monitoimi- tai yleiskoneeseen ja vedä nopeasti kiinteäksi massaksi (voit myös nyppiä pehmeään voihin kuivat aineet, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi). Muotoile palloksi ja kääri kelmuun, laita jääkaappiin tunniksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita 22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla pyöreäksi ja nosta kaulimen avulla vuokaan. (voit myös painella vuoan pohjalle ja reunoille, mutta kaulimella tulee tasaisempi lopputulos). Siisti reunat veitsellä. Tee foliosta suikale ja painele se vuokaan reunojen päälle. (voit myös laittaa vuokaan leivinpaperin ja täyttää kuivatuilla herneillä, mutta jos herneitä ei ole saatavilla, folioreunat ajaa saman asian).Näin pohja pitää muotonsa paistamisen ajan. Paista pohjaa n. 15-20 minuuttia kunnes tuntuu kypsältä, älä päästä reunoja liian tummaksi. Poista folio ja anna jäähtyä vuoassaan ritilän päällä.

Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja sulata mikrossa vähän aikaa kerrallaan (30 s..) välillä sekoittaen. Anna jäähtyä kunnolla. Pese hyvin lime ja raasta kuori ja purista mehu molemmista puolikkaista. Vaahdota kuohukerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto pehmeäksi ja sekoita siihen valkosuklaa. Kääntele valkosuklaseos kermavaahtoon, lisää limemehu ja raaste ja mausta sokerilla. Kaada täyte jäähtyneelle pohjalle.

Kiehauta vesi ja hyytelösokeri paketin ohjeen mukaan, anna jäähtyä hetki. Lisää mustikat tortun päälle ja lusikoi hyytelösokeria varovasti mustikoiden päälle. Siirrä kylmään odottamaan tarjoilua.
 

lauantai, 15. maaliskuu 2014

Yön yli kohotettava pullataikina

kuva%20%281%29-normal.jpg

Olen joskus ottanut jostan yön yli kohotettavien sämpylöiden ohjeen ja kiinnosti, voiko pullat tehdä samalla tavalla. Joitain vinkkejä  netistä löytyi, mutta ei ihan tarkkaa ohjetta. Kokeilin tätä ensin yön yli kohottamalla ja toisen kerran niin että tein aamulla ennen töihin lähtöä taikinan jääkaappiin ja leivoin töistä tullesta.

Eli idea on että pullataikina tehdään samoilla aineilla ja mittasuhteilla kuin normaalisti, mutta hieman eri järjestyksessä.

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 muna
1,5 dl sokeria (lisään itse usein taikinaan myös 1 tl vaniljasokeria)
1,5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
12-13 dl vehnäjauhoja (+ leipomiseen)
150 g voita

Lämmitä maitoa hieman mikrossa. Maito ei saa olla jääkaappikylmää, mutta ei myöskään kädenlämpöistä. Viileä maito on paras. Lämmitä myös voita hieman pehmeäksi, mutta ei ihan lämpimäksi. Murenna ja liota hiiva hyvin maitoon (isossa kulhossa). Vatkaa sekaan muna, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja ensin vispilällä sekoittaen ja kun seos alkaa olla jähmeää, alusta käsin taikina kimmoisaksi. Lisää toiseksi viimeisenä voi ja alusta taikina hyvin. (taikina saa olla mieluummin löysää kuin ihan kiinteää, löysästä taikinasta tulee mehevät pullat) Lisää vielä ihan viimeiseksi suola hyvin ripotellen sekaan ja alusta niin että sekoittuu kunnolla. Peitä kulho tuorekelmulla ja siirrä jääkaappiin kohoamaan yön yli. Itselläni kohostusaika oli ensimmäisellä kerralla 9 tuntia, toisella kerralla 10 tuntia. (*myöhemmin testasin myös 5-6 tunnilla, ja hyvin rittää)

Voit nostaa kulhon huoneenlämpöön ja alkaa saman tien leipomaan. Taikina kohoaa kyllä hyvin mutta tuntuu hyvin jähmeältä koska on kylmää. Jos on aikaa, voit myös antaa olla kulhon huoneenlmämmössä n. 20 min. mikä helpoittaa taikinan käsittelyä, mutta ei ole välttämätöntä. Leivo taikinasta korvapuusteja tai voisilmäpullia ja kohota n. 30 minuuttia. Näin iso taikina kannattaa laittaa puoliksi ja leipoa ensin puolesta taikinasta pari peltiä, ja vartin päästä leipoa se toinen puolikas, näin ei viimeisille pullille tule liian pitkää kohotusaikaa.

Tämä on tosi kätevä tapa, jos haluaa puolittaa leipomisaikaa, normaalisti pullan leipomiseen joutuu varaamaan aikaa vähintään pari tuntia. Yön yli kohonnut taikina on heti leivottavissa ja täytyy sanoa että pullista tuli kyllä todella kuohkeita.

lauantai, 1. maaliskuu 2014

Lihapiirakka (levy)

jauhelihalevypiirakka-normal.jpg

Tällä ohjeella tulee runsastäytteinen mausteinen piirakka, jossa on paljon lihaa :)

Taikina:
200 g voita
250 g maitorahkaa
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
700 g nauta-sikajauhelihaa (tästä vaan tulee parasta, kun on rasvaa mukana :) )
2 sipulia
1,5 dl riisiä
mausteita: 1 tl mustapippuria, 2 tl paprikajauhetta, 1 tl jauhelihamaustetta, 1 tl suolaa,1 tl kuivattua basilikaa, 1 tl cajunmaustetta, 1 rkl soijaa, 2 rkl tomaattipyrettä
1 muna

Keitä riisi kypsäksi. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin maitorahka, lisää jauhot ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Anna levätä kylmässä. Paista jauheliha kunnolla ruskeaksi (kahdessä erässä), lisää sipulit ja freesaa kypsäksi. Mausta reilulla kädellä (riisi ja taikina imee mausteita). Lisää riisi. Kaulitse reilu puolet taikinaa leivinpaperin päällä jauhojen avulla ohueksi, vähän yli pellin kokoiseksi levyksi. Kaulitse toisen leivinpaperin päällä loppu taikina vähän pienemmäksi levyksi. Lisää jäähtyneeseen täytteeseen muna ja levitä pohjalle. Käännä paperin avulla toinen levy kanneksi, käännä reunat päälle ja nipistele kiinni. Pistele haarukalla ja voitele munalla. Paista 200 asteessa 25 minuuttia.

lauantai, 1. maaliskuu 2014

Poro-vuohenjuustopiirakka

poro_vuohenjuusto-normal.jpg
Kekkerit olivat jo täydessä vauhdissa, niin kuin kuvasta näkyy :)

Pohja:
125 g voita
125 g maitorahkaa
2 dl vehnjäjauhoja
0,25 tl leivinjauhetta

Täyte:
100 g kylmäsavuporoa
200 g parsakaalia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
200 g pehmeää vuohenjuustoa (president)
100 g emmentaljuustoraastetta
1 prk ranskankermaa
1 dl ruokakermaa, kuohukermaa tai maitoa
3 munaa
0,75 tl suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl kuivattua basilikaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita pehmeä voi ja maitorahka. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää rahkaseokseen. Sekoita nopeasti taikinaksi, vältä turhaa vaivaamista ettei taikina sitkisty. Laita 24 cm irtopohjavuokaan laivinpaperi ja voitele reunat. painele taikina pohjalle ja reunoille ja laita kylmään odottamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Keitä parsakaali lähes kypsäksi (tai kypsennä mikrossa vähässä vedessä 4-5 min). Silppua poro pieneksi. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljytilkassa pannulla. Sekoita ranskankerma, kerma, munat, emmentalraaste ja mausteet. Laita pohjan päälle kerroksittain parsakaalia, sipulisilppua, poroa ja kaada väleihin kerma-muna-seosta (päällimmäiseksi). paista 200 asteessa 30-35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kauniin värinen. Jos pinta tummuu liikaa, laita loppuvaiheessa päälle leivinpaperi.