Luumuisia bostonkakkuja on tullut tehtyä tässä Joulun alla pulla jos toinenkin. Ja on näitä kadonnut omiinkin suihin. Olen käyttänyt täytteessä sekä vaniljakreemijauhetta että vaniljakastike-aineksia ja molemmista tulee yhtä hyvää. Tärkeintä on antaa kakun kohota riittävästi ja malttaa paistaa pitkään jotta sisus kypsentyy myös. Täyte tekee kuitenkin pullasta tosi mehevän sisältä. Kakun kannattaa antaa vetäytyä rauhassa ainakin muutama tunti ennen leikkaamista.

2,5 desin taikinasta tulee yksi suuri kakku 26 cm vuokaan. Itse olen tehnyt puolen litran taikinan ja tehnyt kaksi kakkua ja paistanut ne myös samaan aikaan uunissa, mahtuvat kun laittaa limittäin.
 

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
1,5 tl suolaa
1,75 dl sokeria
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
4 tl kardemummaa
11-12 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Täyte:
(kahteen kakkuun)
1,5 purkkia luumumarmeladia
2,5 dl kylmää vettä + 1,25 dl vaniljakreemijauhetta TAI
2,5 dl kylmää maitoa + 1 pss Blå Band vaniljakastike-aineksia
päälle: mantelilastuja tai -rouhetta, raesokeria
voiteluun munaa

Ota kaikki tarvikkeet esille pari tuntia ennen leipomista, jotta ovat huoneenlämpöisiä. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maitoon. Vatkaa maidon sekaan muna, suola, sokerit, kardemumma ja osa jauhoista. Jatka jauhojen lisäämistä käsin alustaen. Lisää lopuksi huoneen lämpöinen rasva ja vatkaa taikina pehmeäksi palloksi. Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. (n. 45-50 min.)

Ennen taikinan käsittelyä valmista vaniljakreemi ohjeen mukaan (varaa 10 minuuttia vetäytymiseen, ei kuitenkaan kannata laittaa jääkaappiin). Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse molemmista jauhojen avulla suuri levy. Levitä ensin pohjalle marmeladia, sitten vaniljakreemiä. Pyöritä rullalle. Laita kahden irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Leikkaa rullista n. 10 cm pituisia pätkiä ja laita vuokiin. Jätä väliin hieman tilaa kohoamista varten. Anna kohota n. 30-40 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele päälle mantelia ja raesokeria. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua, laita päälle leivinpaperi.