Tämä oli hauska tuttavuus. Otin ohjeen Kotilieden parhaat leivonnaiset-kirjasta. Raparperinen kiisseli on mukavan kirpeä ja sitä taittaa makeat mansikat. Ohjeesta poiketen lisäsin mansikoiden päälle vähän hyytelösokerista tehtyä kiillettä. Nyt vasta huomasin että tämä olisi pitänyt tarjota jäätelön kera. Meillä meni kyllä ihan ilman :)

Paistoin taikinakuoren n. 26 cm irtopohjavuoassa, joka on sitä ns. normaali hieman isompi. Tämän voi myös tehdä 25-26 cm piirakkavuokaan.

Pohjataikina:
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl kylmää vettä

Täyte:
3 dl vettä
2 dl sokeria
300 g kuutioitua raparperia
1 sitruunan mehu
4 rkl maizenaa
3 keltuaista
1 rkl voita
3 tl vaniljasokeria (alkup. 2 tl, lisäsin vähän)

Päälle:
n. litra mansikoita
(hyytelösokeria)

leivinpaperia
kuivattuja herneitä

Mittaa pohjan ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä taikinaksi. (Tapani mukaan olin niin laiska etten jaksanut kaivaa konetta kaapista, vaan nypin voihin jauhot, lisäsin muut ja painelin taikinaksi :) Laita taikinapallo muovipussiin ja jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla pyöreäksi levyksi. Voitele vuoka ja nosta taikina vuokaan. Rypistä iso leivinpaperi ja suorista, sen jälkeen laita taikina päälle ja laita päälle pussillinen kuivia herneitä. Paista pohjaa uunissa 12 minuuttia (keskitasolla) nosta sen jälkeen herneet ja paperi pois ja paista vielä 5-8 minuuttia.

Laita kattilaan vesi, sokeri, raparperi, sitruunamehu ja maizena. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja ota pois levyltä. Lisää sen jälkeen voi, keltuaiset ja vaniljasokeri. Kiehauta ja jäähdytä.

Kaada kokonaan jäähtynyt täyte jäähtyneelle pohjalle. Laita päälle mansikoita ja kiillota hyytelösokerilla tehdyllä kiilteellä. (Tarjoa jäätelön kera, tai ilman :)