....eli viimeisiä kinkkuja vietiin :) Hernari on ehdottomasti herkkua, mutta meillä tehdään sitä nykyään harvoin. Yllättäen se ei ole lasten suosikki. Perinteistä hernaria en osaa edes tehdä, vaan olen aina käyttänyt palvikinkkua, tällä kertaa Joulukinkkua.

Vettä
0,5 kg herneitä

Laita herneet likoamaan kylmään veteen niin että peittyvät reilusti. Anna liota yön yli.

Vettä
iso sipuli
2 lihaliemikuutiota
mustapippuria
meiramia
basilikaa
kirveliä
300-400 kg palvikinkkua

Huuhtele liotetut herneet vedessä. Laita herneet kattilaan veteen niin että ne peittyvät, lisää lihaliemikuutiot ja pieneksi silputtu sipuli. Keitä 2 tuntia. (isoja nestenääriä käsitellessä on muuten kätevää kiehauttaa vesi vedenkeittimessä ja lisätä kattilaan. Ruoka alkaa kiehumaan nopeammin) Tarvittaessa lisää nestettä. Mausta mustapippurilla ja yrteillä. Lisää kuutioitu palvikinkku ja keitä vielä 15 minuuttia. Tarjoile sinapin kanssa.

Jouluna meillä oli pöydässä perinteisen Turun sinapin lisäksi Meiran tulista konjakkisinappia. Sopii oikein hyvin myös hernariin ja tällä sinapilla aukeaa tukkoinenkin nenä.