Syyslomalla pitää tehdä isoja satseja, koska syöjiä on enemmän:) Käytän usein kauraleseitä mureketaikinaan, mutta ruishiutaleetkin sopivat sinne oikein hyvin. Nämäkin lihapullat tekivät oikein hyvin kauppansa.

700 g naudan jauhelihaa
2 dl vettä
1 dl kauraleseitä
1 dl ruishiutaleita
1 sipulikeittopussi
2 tl jauhelihamaustetta
1 tl grillimaustetta
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl valkosipulista pippurisekoitusta
1 tl kuivattua oreganoa
2 munaa
1,5 dl kevyt emmentalraastetta

Sekoita leseet ja hiutaleet veteen ja anna turvota puolisen tuntia. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi murekemassaksi. Pyörittele öljytyin käsin lihapulliksi ja laita uunipellille leivinpaperin päälle. Jos teet isoja lihapullia, saat nämä mahtumaan yhdelle pellille. Paista 225 asteessa 16 minuuttia (isot, pienet muutaman minuutin vähemmän)

Bataattisose:
2 isoa bataattia (n. 1 kilo)
2 isoa perunaa
1 dl kuumaa maitoa
suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää
voita

Kuori ja kuutioi vihannekset ja keitä vedessä pehmessä täysin kypsiksi. (20-30 min.) Soseuta perunasurvimella ja lisää kuuma maito ja mausta. Vatkaa hetken survimella.  Muskottipähkinä antaa mukavan säväyksen soseeseen, mutta sitä kannattaa käyttää varovasti. Lisää halutessasi voita.

Lihapullien kanssa tein miedon kermakastikkeen, johon laitoin 4 dl ruokakermaa, puoli tuubia tomaattipyrettä, 1 lihaliemikuutio, 2 tl hunajaa, paprikajauhetta ja ripaus mustapippuria. Kuumennetaan sekoitellen ja suurustetaan vaalealla kastikesuurusteella.