1249583466_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Olimme ystäväperheen luona grillaamassa tänään ja tällä kerralla sovimme että viemme lihat ja jälkkäriä. Teki mieli kuitenki kauheasti kokeilla tätä aiemmin tekemäni Talkooleivän toista versiota....valkosipuli, voi ja basilika-yhdistelmä ei voi olla muuta kuin hyvää..... Itse tykkäsin tästä leivästä tosi paljon ja teen varmasti uudelleen. Hakkaa pakastealtaan patongit mennen tullen ja on tosi helppo tehdä.

1 pss kuivahiivaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl Rouheisia sämpyläjauhoja (spelttijauhoja)
0,5 rkl suolaa
1 rkl siirappia
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä

3 valkosipulinkynttä
50 g voita
kuivattua basilikaa (tai tuoreita basilikan lehtiä)

Sekoita kuivat aineet keskenään taikinakulhossa. Lisää 45 asteinen vesi ja siirappi sekä öljy. Alusta taikina kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla tunnin verran.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Muotoile pitkä limppu ja laita leipä leivinpaperille pellin päälle. (Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin tekemään viillot kohottamisen jälkeen, mutta ehdottomasti suosittelen että ennen, muuten lässähtää) Eli laita leipä kohoamaan ja tee pintaan 8-10 viiltoa. Leikkaa valkosipulit ohuiksi viipaleiksi ja pilko voi. Laita viiltoihin valkosipulia, voita ja ripottele kuivattua basilikaa (ripottelin myös Unikon siemeniä). Kohota leipää 30 min. ja paista 210 asteessa 20-25 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, laita puolessa välissä päälle leivinpaperi. Tarjoa lämpimänä voin kanssa. (Tai grilliruoan ja salaatin:)