1249583665_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Grilliaterian lopuksi sopii maken kirpeä lime pie. Tämä ohje oli joskus Kodin Kuvalehdessä, ja jotenkin ohjeen täyte tuntui oudolta. Olen tehnyt aiemmin sitruunamarenkipiirakkaa, joka onnistui tosi hyvin. Tässä täyte ei keittelemisestä huolimatta saostunut kuin aavistuksen, ei ainakaan kiisseliksi asti. Joten kun olin vatkannut kylmän voin täytteeseen sen juurikaan muuttumatta paksummaksi, heitin koko komeuden takaisin liedelle ja sekoitin 2 tl maizenaa tilkkaan vettä ja kaadoin ohuena nauhana sekaan ja annoin kiehahtaa. Johan alkoi pelittää :)  Alkup. ohjeen pakastemurotaikinaakaan minulla ei ollut, joten tein saman taikinan kuin sitruunamarenkipiiraassa.

Ehkä kuitenkin jatkossa teen tällä ohjeella, jolla onnistuu varmasti. Sitruunat voi hyvin vaihtaa limeen. Mutta hyvää ja kirpsakkaa oli kuitenkin. Täyte oli fiksaamisen jälkeen sopivan kiinteää ja kaunis värikin, mutta jestas tuota voin määrää....:) Ja minkä ihmeen vuoksi? Kiinnostaisi tietää, onko joku onnistunut alkuperäisellä ohjeella?

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g voita
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä

(tai 1 pkt pakastemurotaikinaa)

Limekiisseli:
6 keltuaista
1,5 dl limen mehua
1 pestyn limen raastettu kuori
1,75 dl sokeria
7 rkl kylmää voita
(pelastus: 2 tl maizenaa vesitilkkaan sekoitettuna)

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen kunnes kiisseli sakenee, n. 8-10 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon lusikallinen voita kerrallaan koko ajan sekoittaen. (Tämän jälkeen meni toivo ja turvauduin maizenaan) Jätä kiisseli jäähtymään.

Nypi jauhot, sokeri ja rasva, lisää keltuainen ja kylmä vesi ja sekoita nopeasti. Painele voideltuun piirasvuokaan pohjalle ja reunoille. Kaada jäähtynyt kiisseli pohjalle ja paista piirakkaa uunin keskiosassa n. 25 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Jatka vatkaamista kunnes seos on kiiltävää. Lusikoi marenki piiraan päälle ja paista vielä 10 minuuttia, kunnes marenkin on saanut kauniin värin.

1249583700_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Me söimme piirakkaa Nougat-jäätelön kanssa, kun en ehtinyt hakea vaniljajäätelöä. Myös vaahdotettu kerma tai Flora Vanilla sopii piirakan kanssa oikein hyvin.