Harmittaa että en ottanut piirakka-palasta kuvaa. Plääh, ei tästä ota mitään selvää. Ja piirakka on jo tuhottu;)

1300535.jpg

Joka tapauksessa tästä tuli yllättävän hyvää, vaikka laitoin piirakkaan ex tempore mitä kaapista löytyi.

Pohja:
150g voita (tai margariinia)
3 dl vehnäjauhoja (voi korvata osan esim. sämpyläjauh.)
3 rkl kylmää vettä

Nypi rasvaan jauhot ja lisää vesi. Sekoita nopeasti, älä vatkaa ettei sitkisty. Taputtele voidellun vuuan pohjalle ja reunoille (27 cm) ja esipaista pohjaa 225 asteessa n. 11 min.

täyte:
300 g marinoituja kirjolohisuikaleita (myös naturel käy)
1 iso sipuli
3/4 rasiaa pippurituorejuustoa (200 g rasiasta)
150-200 g emmentaljuustoraastetta
1 prk ruokakermaa tai kuohukermaa
2 munaa
muna-kermaan mausteeksi: 0,5 tl suolaa, mustapippuria, ripaus valkopippuria, paprikajauhetta (yrttejä voisi myös laittaa, basilikaa, oreganoa?)

Leikkaa sipuli suikaleiksi ja pehmitä mikrossa 1 min. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Lado esipaistetun pohjan päälle lohisuikaleet, sipulimössö, juusto ja maustettu muna-kerma seos. Paista 225 20-30 min. kunnes saa kauniin värin ja täyte on hyytynyt. Laita puolessa välissä leivinpaperi päälle, niin ei ruskistu liikaa.

Meillä tehdään paljon suolaisia piirakoita (tai siis minä teen, mies ei käy keittiössä muuta kuin voileipiä tekemässä:) ja tykkään tästä pohjasta. On yksinkertainen tehdä ja onnistuu varmasti. Lisäilen näitä suolaisia piirakkaohjeita varmasti viikottain :)