Käytin tässä omenapiirakassa lemon-limesuklaata jota ostin Tukholman reissulta. En ole tätä leivontasuklaata enää Suomesta löytänyt, joten sen valmistus on varmaan lopetettu. Suklaan voi hyvin korvata esim. tavallisella valkosuklaalla ja lisätä aavistuksen sitruunakuoriraastetta jos pitää sitruunaisesta mausta. Myös omenapiirakkaan voisi kokeilla kermaviiliin sijasta ihanan täyteläistä smetana-tuorejuusto-yhdistelmää, jota olen käyttänyt muissa piiraissa.

Pohja:
100 g voita
0,5 dl sokeria
1 muna
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
5 isoa kotimaista omenaa
kanelia
1 prk kermaviiliä
1 muna
0,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
80 g lemon-limesuklaata rouhittuna

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi, vatkaa sekaan muna. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää rasvaseokseen. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Kuori ja viipaloi omenat ja lisää piirakkapohjan päälle. Ripottele päälle kanelia. Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja levitä piirakan päälle. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoile jäähtyneenä.